Inspiratie voor kleuterdans.
Tijdens het maken van ons afstudeerproject zijn wij op enkele interessante website's en liedjes terecht gekomen. Hieronder hebben we ze even samengebundeld.
Muziek
liedje verjaardag
Bron: De Perelaar. (1991). Kleuterdans 2: verjaardag. [Cd-rom]. Mechelen: Danskant.
liedje water
Bron: De Perelaar. (1991). Kleuterdans 2: Water. [Cd-rom]. Mechelen: Danskant.
liedje winkelen
Bron: De Perelaar. (1991). Kleuterdans 2: winkelen. [Cd-rom]. Mechelen: Danskant.
website
Didactische materialen

In dit praktijkgerichte boek van An-Sofie Maes kan je een rijk aanbod aan dansopdrachten vinden. Je vindt er niet alleen opdrachten om aan dansexpressie te doen, maar ook kleuteraerobic, zit dans, stopdans, doe-mee-dans, … komen hier aan bod. Het boek is opgedeeld in verschillende, veel voorkomende thema’s. Wat wij vooral leerrijk vinden in dit boek is het aanbod aan dansexpressie opdrachten. Het zijn steeds korte momenten die je bijvoorbeeld als tussendoortje zou kunnen gebruiken. We geven hier onder enkele voorbeelden uit het boek.
Maes, S. (2015). Kleuterdans met de dansdobbelsteen. Leuven: Uitgeverij Acco.

Een ander boek dat wij interessant vinden om mee aan de slag te gaan is dansspetters deel één. Ook dit boek werd opgedeeld in verschillende thema’s. Per thema kan je eerst een korte toelichting vinden over de inhoud en opbouw. Daarnaast wordt het lesverloop beschreven. Natuurlijk hoef je deze lessen niet zomaar over te nemen. Wat ons enorm aanspreekt zijn de verschillende bewegingsopdrachten. Je kan ze aanpassen aan het niveau van de kleuters en er is een heel breed aanbod. Als je een gestructureerde dans wil aanleren kan je de dansstructuur raadplegen bij de lessen. Het fijne aan dit boek is dat er een bijhorende CD is, zo heb je steeds alle liedjes van de vooropgestelde lessen. We geven een aantal voorbeelden van interessante bewegingsopdrachten uit het boek.
Speth, M. (1999). Dansspetters 1, ’n reden om te bewegen. Maastricht: Hogeschool Maastricht.

In dit boek nemen Nelson en zijn familie je mee op sleeptouw in twintig dansspelletjes. Ze schilderen al dansend in de lucht en besturen elkaars lichaam met een gekke afstandsbediening. Ze drummen met heel hun lijf op de vloer en laten elkaar door de lucht vliegen. Ze bewegen zoals ze nog nooit bewogen hebben. Op het einde duwen ze hun lievelingspelletjes door de gigantische dansmachine en knutselen zo hun eigen dansvoorstelling in elkaar.
Geen voorgekauwde pasjes in Nelsons Dansboek. Niets moet op de maat van de muziek en tellen hoeft al helemaal niet. Met prikkels uit de hedendaagse dans word je samen met de kinderen uitgedaagd om je eigen bewegingstaal te ontdekken en leer je hoe bewegen dansen kan worden.
(Bouchout, 2016)